Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Economie
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
-Duiken
Hotels
Vliegtickets
Promoties
Links


Aangepast zoeken
El Quseir: Economie
Economie van El Quseir:

Hoewel El Quseir tijdens de faraonische periode van vitaal belang was voor de economie van het oude Egyptische rijk, heeft het nadien nooit meer een rol van groot belang gepeeld. Tijdens de Ottomaanse periode was het echter wel een strategische haven voor de handel met India en Oost-Afrika en vooral voor het vervoer van bedevaarders naar Mekka.

Zelfs gedurende de Britse koloniale periode bleef de stad een enigszins belangrijke handelsfunctie vervullen, tot de opening van het Suezkanaal in 1861 deze haven volledig overbodig maakte. Tijdens het grootste deel van de 20ste eeuw was het niets meer dan een onbeduidend vissershaventje waar de inwoners leefden van visvangst en een beperkte mate van landbouw en veeteelt.

Specerijenwinkel te El Quseir

Vanaf eind jaren '80 is dit alles echter snel aan het veranderen, met de opkomst van het eerste toerisme in de regio, hoewel nog steeds beperkt. Voor de 21ste eeuw ziet alles er echter zeer rooskleurig uit voor deze spaarsbewoonde regio. De voorspelde groei van het toerisme zal een enorm aanbod aan jobs opleveren en vermoedelijk zullen grote aantallen arbeiders uit de Nijlvallei naar deze regio moeten verhuizen om te voldoen aan de vraag. Door de ideale ligging, de prachtige stranden en de ideale condities voor surfers en duikers, wordt El Quseir steeds meer uitgebouwd als vakantiebestemming die kan wedijveren met andere Egyptische badplaatsen als Sharm el Sheikh, Taba, Hurghada en Marsa Alam.

Buiten de jobs die rechtstreeks of onrechtstreeks afhangen van het toerisme, werden onlangs ook enkele goudmijnen in de regio opnieuw in werking gesteld en verwacht wordt dat deze ook een grote toevloed van geld, investeringen en jobs zullen opleveren voor de regio.