Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Economie
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Watersporten
-Duiken
Hotels
Vliegtickets
Promoties
Links


Aangepast zoeken
El Quseir: Geschiedenis
Geschiedenis van El Quseir:

De geschiedenis van de regio rond El Quseir begint reeds in het oude steentijdperk met verschillende sites waar holbewoners ons duizenden jaren oude rotstekeningen hebben nagelaten. Deze prehistorische kunstvorm groepeert o.a. afbeeldingen van de jacht en verschillende diersoorten zoals giraffes, struisvogels en jachthonden.

Graffiti uit latere periodes kan je ook terugvinden in wadi Hammamat , in de buurt van El Quseir. Deze rotsinscripties dateren vanaf de faraonische periode tot en met de 20ste eeuw. De stad zelf werd zo'n 5000 jaar geleden gesticht door de oude Egyptenaren en de Romeinen kenden haar onder de naam Leucus Limen.

Tijdens de faraonische periode was El Quseir een onontbeerlijke schakel in de economie van het oude Egypte, wegens de enorme hoeveelheden koper, lood, goud en edelstenen die in het kustgebied terug te vinden waren en als haven van waaruit handel werd gedreven met de andere gebieden rondom de Rode Zee en zelfs met Oost-Afrika. Uit deze periode dateert ook de originele weg van El Quseir naar de Nijlvallei.

Tijdens de Romeinse periode werd de regio vooral een belangrijke bron van graniet voor het hele Romeinse Rijk. En van deze steengroeves, Mons Claudianus, kan je bezoeken in de buurt van Safaga.

Kannon in het fort van El Quseir

Ook tijdens de Ottomaanse periode was El Quseir nog steeds een plaats van belang, getuige daarvan het 16de eeuwse Ottomaanse fort midden in het stadscentrum. Nadien viel de regio voortdurend onder de bezetting van andere koloniale machten zoals de Fransen en Britten. Na de opening van het Suezkanaal kwam de stad echter te vervallen.

De eerste toeristeninfrastructuur verrees in de jaren '80 en bestond voornamelijk uit tentenkampen voor de duikers die wilden duiken in de ongerepte koraalgebieden rond El Quseir. In 2001 werd de internationale luchthaven te Marsa Alam echter geopend en kwamen de investeringen in een stroomversnelling terecht. Ook werd de rechtstreekse verbindingsweg tussen El Quseir en de Nijlvallei volledig geasfalteerd waardoor toeristen nu ook zeer vlot de archeologische sites van het oude Egypte kunnen bezoeken.